QYLV
2nd Pregnancy



I am beyond excited to announce my pregnancy. I mean, my 2nd pregnancy after 2 months miscarriage. I have dreamed, wished, hoped and prayed for this lepas apa yang dah jadi. Allah SWT & my husband je yang tahu macam mana I rasa sedih lepas kehilangan kandungan yang lepas. Alhamdulillah.. Dia gantikan dengan yang baru kurang 3 bulan. I yang sepatutnya rehat tapi degil juga nak cepat, hehe. Siapa je yang tak nak anak. We were incredibly lucky that after a few months of trying, we got pregnant! I plan on continuing to share throughout my journey, but first, theres a lot of catching up to do.

I am now 22 weeks in the second trimester. This brings me such relief! I feel like I can finally get really excited about my pregnancy without quite so much anxiety weighing me down. I felt very nervous throughout my first trimester, but I'll get into the reasons behind that in a moment. First, I'd like to share about finding out I was pregnant at last.


My husband and I had been trying for a few months. Selepas je I disahkan keguguran, macam mimpi ngeri yang tak pernah I rasa dalam hidup that time. For the first time in my life, rasa down yang tersangat down. Setiap hari menyesal kenapalah I tak jaga dengan betul masa tu. Then I decided untuk bangkit usaha balik. I used folic acid as everyone knows that medicine to help prepare my body for succesful conception and implantation. Selain tu, I selalu pergi check up dengan doctor. Tapi doctor kata there's no way yang sesuai untuk bantu I lagi selain I kena usaha sendiri. Then I pergi mengurut dengan sorang makcik ni lepas I baca pasal dia dekat one of the pregnancy forum. Pergi mengurut 3 hari berturut-turut. Bayaran dia RM50/day + RM80 I beli madu yang makcik tu suggest. 7 hari my husband and I makan telur ayam kampung campur dengan madu tu. Yerks! Kalau bukan sebab nak anak jangan harap nak telan tau.

Keep praying, minta dengan Dia. Jangan putus asa. Jangan stress. Itu yang penting. In that 2 months, boleh dikatakan hari-hari I search and google pasal anak. Stress tau. Lepas tu I stop fikir, tapi tak stop untuk berusaha. Lepas sebulan tu, terus I disahkan pregnant. Fuhhh.. rasa dia tak boleh nak ungkap. Masa tu dekat ofis, after lunch I try UPT and the result is... I'm pregnant! Menangis dalam toilet masa tu. Hehe. Syukur ya Allah, Alhamdulillah.

You can imagine our obsolute shock and joy. Esok nya, I terus ke klinik dan minta surat doc untuk I rehat. I decided untuk rehat sampai I selamat bersalin. Alhamdulillah, dapat majikan yang sangat memahami. Diaorang respect dengan keputusan I. And yah, I'm finally an full time housewife now tehee! Now comes the fun part. Ok, I'm totally lying. The first trimester was not fun and was really hard for me. It was rough because I was sick all the time. I lost weight in my first trimester because I couldn't really eat anything. It's kind of hard to explain, but if you've been pregnant before you likely know exactly what I'm talking about. 

Dalam 3-4 bulan I muntah all the time tau bukan pagi je. Paling teruk, I alah bau bilik sendiri. Dalam beberapa bulan I mabuk teruk tu, I duduk dengan my in laws. Diaorang lah yang jaga I sepanjang I tak sihat tu. My husband, ah tak terungkap terima kasih dekat dia. Semua kerja rumah, urusan dia dan I semua dia uruskan sendiri. Thanks sayang! I am seriously lucky to have such a great partner in all of this. Tu tak termasuk hari-hari kena hadap muntah bini dia, hehe. 



I remember our first ultrasound appointment around 8 weeks. We were so nervous because I experienced that doctors don't see the baby and just an empty sac in my first pregnancy. I remember holding my breath, terrified that we wouldn't see a baby. Then we see this liltle peanut appear on the screen with a fluttering heartbeat. It was incredible! Of course I cried. All looked good Alhamdulillah. By the second ultrasound at 11 weeks our little peanut shaped baby had sprouted arms and legs and was wiggling like a little dancer! Haha. I was absolutely mind blowing how much the baby had grown in just a few weeks. 

I sorokkan berita gembira ni dari sesiapa pun even our parents mula-mula tu. Lepas tu my mom sendiri yang noticed I masuk toilet asyik muntah. Hehe. Dengan orang lain pun, lepas 3 bulan I terperap dekat rumah baru I keluar dan baru orang nampak perut kedepan. Lepas tu baru lah I berani cakap yang I dah pregnant masa tu. You know, bukan semuaorang doakan kita yang baik-baik. Jadi, sebelum terjadi benda yang tak baik biarlah kita mencegahnya dahulu. Tak gittuw? 


Masa ni kena warded sebab... tak tahu lah punca dia. Maybe salah makan? Or maybe I makan tak ikut waktu? Ada 1 malam tu, I terjaga dari tidur around 3am muntah & cerry berry. Dah macam nak terberanak dah masa tu tau. Husband risau masa tu dia terus bawa refer hospital. Alkisahnya terpaksa serah diri dekat hospital 2 hari dan masuk air. Serik!

Eating while pregnant can be challenge from all-day nausea to food aversions to heartburn and the different food safety considerations or you and your baby. I made a few changes to my diet off the bat but for the most part I'm hungry and listening to my body for direction. Next entry I akan share supplement apa yang I ambik sepanjang pregnant ni ya but not for now sebab I pun baru second trimester banyak lagi I nak ambik nanti hehe ;))


In my 2nd months lagi mommy & daddy dah shopping sikit-sikit untuk awak sayang, hehe. Ahhh geramnya tengok baju baby. Bila dah jadi mak-mak ni barang sendiri pun dah tak heran. Dah tak shopping apa-apa pun untuk diri sendiri. Yang nampaknya untuk baby je. Actually tak tahu lagi gender baby sebab tak pergi detail scan lagi. Tak kisah lah baby boy or girl yang penting awak sihat je tau. Oh ya barang-barang pink tu semua orang yang bagi tau. Ngehh

Btw, my friend and I yang sama pregnant ada group whatsapp untuk kitaorang share everything pasal our pregnancy. From any problems to any good news. Apa-apa pun kitaorang memang bincangkan dalam group tu. Memasing pun dekat-dekat je due date. Planning baby shower soon pun buat sama-sama. Ah can't wait! Lepas ni lepak bawak anak-anak pulak.


So I guess my point in this blog entry is to share more of my journey and share that pregnancy has been a lot harder so far than I thought it would be. There have been many tears. Tears of joy and tears from pain. But when something extraordinary happens in your life, it seems fitting that the road to get there wouldn't be an easy one. 

Doa yang baik-baik. InshaAllah, yang baik-baik juga Allah balas. 





Older Post



Qylv



Welcome to the life of a not-so-ordinary-wife! This blog is a way for me to share my thoughts, to write down things that I find interesting. Sit back and relax as you read about my journey.


Diary About



Instagram






Twitter







designed by qylv